特別放映

多桑

A Borrowed Life

吳念真 WU Nien-jen
台灣 Taiwan|1994|35mm|Colour|168 min|護

 

預告片

放映場次

8/19 (日) 13:30 威尼斯影城 2廳
★ 映後 QA

 

影片介紹

1995 新加坡影展評審團獎
1994 希臘鐵撒隆尼卡影展銀牌獎、費比西獎
1994 義大利都靈影展最佳影片
1994 第31屆金馬獎觀眾票選最佳影片、最佳電影歌曲

孩子們都叫父親「多桑」,一家人生活在礦山聚落,經歷各種大小事。一如被忘在台灣的日本殖民遺緒,多桑是個活在過去的人。本片是吳念真的半自傳式作品,一幕幕家庭日常的生活片段串起了舊時代感傷,寫實的筆觸寫盡礦山的人們與人生百態,以及多桑這個台灣男人的傳統魅力與憂傷。本片是台灣新電影的晚期作品,也是吳念真少數擔任導演的劇情長片。

A Borrowed Life is an autobiographic film based on director WU Nien-jen’s father. It tells a deeply felt story about the tumultuous life of a poor family in Taiwan’s provincial mining town in the 1950s. The Japanese rule ended while the Nationalist government just arrived to take over Taiwan. Dosan, the patriarch in the family, has to deal with feelings of loss and alienation in a world where he no longer belongs. A Borrowed Life is regarded as one of the New Taiwanese Cinema’s masterpieces.

導演介紹

 photo by 劉國泰

photo by 劉國泰

 
 

吳念真

WU Nien-jen

吳念真,本名吳文欽,跨足編、導、演、主持、作詞等,作品涵蓋影視、廣告、戲劇、歌曲、書籍。與小野、侯孝賢、楊德昌等人同是推動台灣新電影浪潮的重要旗手。吳念真離開中影之後投入廣告,今日已可謂是台灣精神的代表人物之一。

1996 太平.天國
1994 多桑